Maandagmiddag van 13.30 - 15.00 uur.
 
Najaar 2017.
 
Beeldhouwkunst in de twintigste eeuw.
 
De twintigste eeuw kent tal van nieuwe ontwikkelingen in de beeldhouwkunst. Aan het begin van deze eeuw waren het Pablo Picasso en
George Braque die er voor zorgden dat de beeldhouwkunst sensationeel veranderde, De beeldhouwer kon nu behalve voor de traditionele materialen als marmer, brons of klei ook gebruik maken van karton, plaatijzer, draad of hout. Niet alleen het materiaal maar ook de onderwerpen veranderden.
Alles kon nu onderwerp voor het beeldhouwwerk worden, zelfs iets dat geen onderwerp had!. Het belangrijkste werd de vorm en het materiaal.
De tweede wereldoorlog heeft voor een omslag in de beeldhouwkunst gezorgd. Kunstenaars gaan vanaf dat moment steeds meer experimenteren in stijlen en materialen. De natuur wordt betrokken (als onderdeel) in de vormgeving van een kunstwerk, maar ook de computer.
De mogelijkheden lijken onbeperkt te worden.
Bekende beeldhouwers (nationaal en internationaal) uit de twintigste eeuw zijn Henry Moore, Constantin Brancusi, Marino Marini, Jacques Lipchits, Barbara Hepworth, Alberto Giacometti, Giacomo Manzú, Oswald Wenckebach, Mari Andriessen, Yubi Kirindongo en vele anderen.
 
De data van de cursus zijn: 22 en 29 januari, 5, 12, 19 en 26 februari en 5, 12 en 19 maart 2018.
In het voorjaar gaan we verder met de Nederlands realistische kunst na 1945.
De excursie vindt op een nader te bepalen datum en plaats in 2018.
Kosten voor de cursus € 67.= te voldoen bij de aanvang. Kosten voor de excursie € 10.= (vrijblijvend)

Opgave bij Ellen van der Pluym.

Emailadres:    
Kunstgeschiedenis

Kunstgeschiedenis